Indien men op korte termijn een onroerend goed doorverkoopt dient men altijd beducht te zijn voor een eventuele meerwaardebelasting, zijnde een belasting op de gerealiseerde winst.
Wanneer moet men meerwaardebelasting betalen?
In de eerste plaats hebben we de meerwaardebelasting bij bebouwde onroerende goederen zoals woningen of appartementen. In het geval van een verkoop binnen een termijn van 5 jaar wordt een meerwaardebelasting geheven van 16,5% plus de gemeentebelastingen op de winst.
Bij gronden geldt evenwel een andere regeling, daar is de termijn tweeledig. Zo is er een meerwaardebelasting van 33% bij een verkoop binnen de 5 jaar en een meerwaardebelasting van 16,5% bij een verkoop tussen het 5e en het 8e jaar. Deze belasting dient ook hier telkens te worden vermeerderd met de gemeentebelasting. Na het 8e jaar dient geen meerwaardebelasting meer worden betaald.
Wat bij de verkoop van een onroerend goed die men heeft geërfd of heeft bekomen via schenking.
Bij de verkoop van een goed verworven door erfenis is er geen meerwaardebelasting verschuldigd. Let wel op bij een doorverkoop binnen de 2 jaar na overlijden voor bijkomende boetes of aanvullende successierechten indien de verkoopsprijs hoger is dan het bedrag opgenomen in de aangifte van nalatenschap.
Bij een schenking kan wel meerwaardebelasting verschuldigd zijn indien de verkoop doorgaat binnen de 3 jaar na de schenking én binnen de 5 jaar (woning) of 8 jaar (grond) na aankoop door de schenker.
Hoe wordt de meerwaarde berekend?
Voor de berekening van de meerwaardebelasting wordt het verschil genomen tussen de verkoopprijs, verminderd met de verkoopkosten en de aankoopprijs. Onder verkoopkosten verstaat men kosten -van de vastgoedmakelaar en/of publiciteitskosten. De aankoopkosten mogen daarenboven worden verhoogd met een forfait van 25% op de aankoopprijs, en met 5% per jaar tussen de aankoop en de verkoop. Tevens mag de aankoopprijs worden verhoogd met kosten van verbetering en renovatie uitgevoerd door een geregistreerd aannemer.
Wanneer is er geen meerwaardebelasting verschuldigd.
In bepaalde gevallen is er geen meerwaardebelasting te betalen, met name bij de verkoop van de eigen gezinswoning, bij onteigening en wanneer het verkochte onroerend goed eigendom is van een minderjarige of een persoon die onder voorlopig bewind staat.