Vanaf 2020 moet een woning voldoen aan een aantal nieuwe verplichtingen. Indien dit niet het geval zou zijn, loopt uw woning het risico om ongeschikt of zelfs onbewoonbaar verklaard te worden.
Systeem met strafpunten
Een inspecteur van Wonen-Vlaanderen voert het technische onderzoek van de woning uit. Wanneer je de woning zelf bewoont is het risico klein dat de inspecteur je een bezoek zal brengen. Anders is dat bij huurwoningen. De huurder heeft immers het recht om een onderzoek aan te vragen indien de woning niet zou voldoen aan de nieuwe wetgeving. Het risico op een controlebezoek is bij huurwoningen dus stukken groter.
Tijdens het onderzoek worden strafpunten toegekend per overtreding. Indien er te veel strafpunten zijn dan kan het eindbesluit als volgt luiden:
- ongeschikt: de woning heeft minstens 15 strafpunten.
- onbewoonbaar: de bewoning houdt een veiligheids- en/of gezondheidsrisico in.
Als eigenaar breng je best de woning zo snel mogelijk terug in orde om volgende sancties te vermijden:
- na 1 jaar moet een heffing worden betaald
- zolang de woning op de inventaris van onbewoonbare of ongeschikte woningen staat, rust er een voorkooprecht op
- het verhuren van de woning is verboden
- het lopende huurcontract kan nietig worden verklaard, de huurder kan het te veel betaalde huurgeld zelfs terugvorderen
- als de huurder opnieuw gehuisvest moet worden, kan de verhuurder moeten opdraaien voor de kosten
Wat zijn die nieuwe normen nu, we zetten ze even op een rijtje:
-
DAKISOLATIE
Vanaf 2020 is het verplicht om elke woning te voorzien van dakisolatie. De verplichte minimum isolatie waarde is 0,75m² K/W (m² kelvin per watt). Dit kan je vergelijken met ongeveer 3 tot 4cm aan isolatiedikte. Dit kan variëren afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal.
Indien de zolder onbewoond is, of niet verwarmd wordt, is het voldoende om de zoldervloer te isoleren met dezelfde minimum norm wanneer de isolatie over het gehele plafond doorloopt.
In het geval van een appartementsgebouw zullen alle appartementen strafpunten toegekend krijgen bij het ontbreken van dakisolatie. Dus niet enkel de appartementen onder het dak.
De aanwezigheid van isolatie kan je bewijzen aan de hand van het energieprestatiecertificaat of het postinterventiedossier van je woning.
Strafpunten: Het ontbreken van dakisolatie staat gelijk aan 15 strafpunten. Vanaf 15 strafpunten wordt een woning ongeschikt verklaard.
-
DUBBEL GLAS
Dubbel glas wordt verplicht tegen 2020. Dit geldt wel enkel voor de leefruimtes, keukens, slaapkamers en de badkamers van de woning. De gang, een trap- of inkomhal moeten dus geen dubbel glas hebben.
Strafpunten: Er worden 3 strafpunten toegekend wanneer er 1 raam met enkele beglazing aanwezig is. Wanneer er meer dan één raam met enkele beglazing aanwezig is worden er 9 strafpunten toegekend. Vanaf 2023 wordt deze regel nog verstrengd en zullen de strafpunten verhoogd worden van 9 tot 15 strafpunten.
-
ROOKMELDERS
Rookmelders zullen vanaf 1 januari 2020 ook verplicht zijn voor alle woningen. Op elke verdieping zal er minstens één rookmelder aanwezig moeten zijn.
Strafpunten: Indien dit niet het geval is bij een huurwoning zal dit niet onmiddellijk tot een ongeschikte woning leiden. In het technisch verslag omtrent de woningkwaliteit zal de controleur een opmerking noteren. Wanneer de verhuurder een conformiteitsattest zou aanvragen, zal dit wel worden geweigerd bij het ontbreken van voldoende rookmelders.
Conclusie
Vooral wie een woning verhuurt zorgt er beter voor dat die aan de nieuwe vereisten voldoet.
Bron: vlaanderen.be
Aan te raden ruimtes voor het plaatsen van een rookmelder.